Aura Perkahwinan- Tips-tips Untuk Kebahagiaan Rumahtangga

Aura adik aku nak kawin makin hari makin terasa...al-maklumlah ni adalah org yg 1st akan naik pelamin dlm family aku besar aku.Sepupu2 pun belum ade yg kwin. So di kesempatan ni aku nak bagi tips sikit utk bakal2 yg akan mendirikan rumahtangga. Termasuk peringatan utk aku sendiri yg ntah bila akan naik pelamin. Doa2 kan aku ek.


Yg belum kawin pun masih boleh praktikkan amalan2 ni. So jom explore this tips k:-

  1. Doa yg berterus-terusan. (bdoa,berusaha N lastly bertawakal)
  2. Patuh pada ajaran agama.(xkira le apa agama korg)
  3. Mudah memberi pujian. (bagus utk mberi smangat kat pasangan)
  4. Murah dgn khidmat.(jgn malas2)
  5. Sentiasa belai membelai. (bukan belalai tau)
  6. Murah dengan sentuhan.
  7. Sentiasa mencari yg baik2 je pada diri pasangan.
  8. Cari mase utk komunikasi, and bergurau senda.
  9. Sentiasa cari jalan utk pembaikan hubungan slps btengkar.
  10. Menghormati hal2 peribadi pasangan.
  11. Menilai diri daripada perspektif pasangan.
  12. Boleh di tegur and menegur.( bfikiran terbuka)
  13. Berani mengambil risiko.(tegur sebarang perubahan/berpisah sementara)
  14. Btolak ansur.
  15. Tidak terlalu mengejar kebandaan.(ini risiko zaman sekarang)
  16. Sedia menerima perselisihan faham.(mmg xdapat nak elak dlm perhubungan)
  17. Mengubah diri ke arah kebaikan bersama.
  18. Sanggup berkorban.
  19. Menghormati pasangan.
  20. Sentiasa berasa beruntung krna mdapat pasangan anda.
  21. Perhubungan seksual yg sihat N diredai.(yg ni amat penting bg aku)
  22. Menerima perbezaan dlm diri pasangan.
  23. Sentiasa bermaafan.(bukan time raye je)
  24. Sentiasa bersangka baik terhapad pasangan.
  25. Percaya setiap pasangan mempunyai hak masing2.
  26. Jangan jadi hamba kepada pasangan.(ade sstgh pasangan nak pasangan jadi mcmni.berhati2)
  27. Berubah secara berperingkat utk kebahagiaan.
  28. Mengawal perassan marah.
  29. Sentiasa mencari jalan penyelesaian dlm acara 'sape nak menang'.
  30. Muhasabah hubungan.
  31. Sentiasa menerima sifat semulajadi pasangan.
  32. Jangan simpan ketidakpuashati, marah dan sedih dalam hati.(luahkan je)
  33. Merancang utk mbaiji hubungan suami isteri.
  34. Buat nisbah 7x pujian tapi tegur 1x je. (7:1)
  35. Selalu sebut kate2 keramat 'I LOVE U'.
  36. Banyakkan bergurau senda.
  37. Sentiasa berterus terang.
  38. Beri mase utk perubahan berlaku.(bykkan bersabar)
  39. Elakkan acara berdepat dlm mencari sebarang kebenaran.
  40. Elakkan dari cari salah pasangan.
  41. Cari titik pertemuan.
  42. Kalau ade masalah hari ni try settle hari ni jugak.(penting ni....)
  43. Pastikan lebih byk memberi drpd menerima.
  44. Minta nasihat, pandangan @ respon drpd pasangan.
  45. Sentiasa bersemangat - dari bangun tidur hunggalah ke tidur semula.
  46. Balancekan hubungan dari segi:

- Mental,pendidikan N ilmu

- Emosi

- Fizikal N ekonomi

- Sosial

- Spiritual

47. Jangan berjauhan terlalu lame...(DANGER)

48. Tidak mengongkong.

49. Tidak bertindak sendirian.

50. Memberi peluang berbeza:

- Pendapat N pandangan

- Hobi

- Kegemaran

- Makanan

- Citarasa

- Warna Pilihan n pelbagai

51. Ade mase buat lawak sekali sekala.

52. Minta bantuan ketika perlu.(boleh kendurkan ketegangan-jgn terlalu ego.)

53. Berwawasan N pandang kedepan.

54. Tidak meminta yg bukan2.

55. Bentuk undang2 dalam rumahtangga.

56. Mencari kelainan demi perubahan yg positif.

57. Elakkan mendera pasangan.


Ni je serba sedikit tips yg boleh di amalkan demi rumahtangga yg bahagia.

1 comment:

aLeen aVriL said...

wahhhh!!!....
pandai ang no....
ang tuh bila nk kawen...xpa lah kasik wa jalan dulu naaa..

nak wat macam mana..wa laku dulu dr lu.....
lu makan ati ka gn wa....rilex2 suda...nnt jodoh lu sampai wa sponsor kenduri lapanploh ari lapanploh malam...

haaaa...

tp lu jgn percaya sgt janji wa nih kang lu kecewa.....huhuhu