cari yang free...



lame bebenar aku xupdate blog nikan...xde mase..eh bukan...aku xcukup mase nak mengupdate...so sekarang aku tgh ade mood nak update...so jgn banyak bunyi...

tadi ptg aku lepak2 umah ma aku...bosan tahap gaban xtau nak wat apa...ma aku biasalah kalau aku dtg kalau x dia tgh tido dia akan tgk tv...pastu biaselah ddk cite kat aku cite filipina yg dia follow...yg aku xleh tahan asyik ddk tanya aku 'awk tgk xcite tu'..byk kali pulak tu soklan tu kuar...geram je rase...ingat aku ni suri rumah mcm dia ke..boleh follow lepas 1 cite ke 1 cite....sampailah kul 6.30ptg...anakmu ni kejelah ma oiii...

dalam ddk sembang pak cik aku tetiba bersuara..ajak g umah sepupu dia...abg teh...kat felda bukit sagu...so dah seme keboringan seme setuju jelah...lepas asar tapi yg paling confirm kena lepas cite filipina ma aku tu habis dulu ktorg pun gerak ke sana...

sampai2 mmg langkah kanan lah...sebenarnya pak cik aku dah cal awl2 nak dtg...banyak benda free yg aku nampak...mmg berbaloi-baloilah...jimat poket seme org yg mmg dah kering saat2 ni..mmg dah sikap manusia suka yg free...hehehe

sampai2 lepak2 jap dgn pak teh n mak teh...pastu nampak buah2 kat luar tu memanggil2...so apa lagi...aku kutip2 buah manggis...ade org tu nampak je pokok terus nak panjat xsedar diri betul...dia tu dahlah sakit pinggang...sampai naik risau ma aku tgk perangai dia...mmg buruk betul perangai budak tu...hati aku berkata-kata...ma aku g kait rambutan...ade yg merah ade jugak yg kuning...aku pulak g petik buah ara...xpenah aku kenal...buah ara...aku main petik je..ma aku ckp ade org wat ulam...dia suruh aku wat balik bg opah aku...maybe ni makanan org tua...hahaha jahat cucu opah aku nikan???mak teh pulak g mane ntah...tetiba dia bwk rebung...dia jugak yg cuci n potong2 nipis2....taruk dalam plastik n air pastu dia bungkus bagi pak cik aku wat balik...



dalam dia ddk potong rebung kami semua ddk melantak durian kampung...sedap wooooo...aku xpadan dgn xde suara tapi xsedar diri...main belasah je...benda sedap dan free sape nak lepas...betul x...?di tambah pulak air kopi kampung yg kaw....mmg syiokkk gilerlah...


-menikmati salak-

tetiba nampak pulak kedondong dan salak...so turun lagi beramai2 g kutip...dalam hati kami kalau xkami yg kutip mmg xde yg makan kecuali binatang2 yg semakin membiak di musim sejuk ni...(agaknya je 2 anak2 pak teh kan seme dah kawin...dah xddk kat felda tu...yg ade pun cuma kakak n adik yg darjah 6...so xkan habis buah2 tuh...




-tgh buang duri salak dgn sabut kelapa-

so pak teh ckp ambiklah selagi terdaya...ma aku pulak nampak daun pandan dan daum kesum segar bugar...eh dia laju je g kutip bendalah tu...syukur ade sedara rajin menanam...kami pulak sedara dia yg rajin mengambil peluang dalam kesempitan...hahaha...xpe pak teh mak teh ni semua rezeki kami...tapi tuhan akan balas kebaikan dan kemurahan sikap pak teh sekeluarga...sambil2 tu kami di jamu pulak maruku hasil buatan mak teh sendiri...dah banyak wooo org tempah utk raye...utk kenduri kawin pun ade...harap2 bertambah senanglah hidup pak teh sekeluarga...


-terima kasih pak teh & mak teh sekeluarga-

ni je sempat aku snap pic dorg...pak teh xnak bgambo sbb syg nak tayang kat org perut dia...dia sedang pregnant 11 bulan...ni pun ambik curi2....hehehe

2 comments:

aLeen aVriL said...

simpan sikit wei...

fifie @fif said...

kalau xsempat nak simpan jgn marah ek...kat umah ma ade byk...