dugaan kecil di pagi jumaat


dugaan dalam proses menghalalkan hubungan aku dengan si teruna.
nak sedapkan hati je ni.

memang rasa down kalau ada orang yang hentam pepagi buta pasal yang tak munasabah. macam tak masuk akal pun ada. padahal benda tu tak jadi masalah pun.

time bersiap nak pegi kerja kedengaran ada orang bertekak luar rumah.
malas nak ambil tahu apa yang dipertekakkan.
dah siap nak g kerja.
nak keluar ada seorang pmpuan panggil aku dengan kasar.
berdebar-debar jantung aku.

dia tanya kenapa dalam kad kawin tu takde nama seorang lelaki ni.
alamak.....
dalam kepala perlu ke ada nama dia.
sape dia dalam hidup aku
bukan abah aku
bukan ayah tiri aku
bukan datukku
semualah bukan
cuma ada hubungan sipi-sipi

pmpuan tu mengamuk-mngamuk
aku tau dia kena hentam dengan lelaki tu pagi-pagi
kononnya sebab nama dia tak de
dalam kad tu
maka dia malu nak menjemput
kawan-kawan dia
ke majlis aku
sebabnya orang akan tanya
siapakah geranganya yang berkahwin

kononya semua orang di bandar ini
mengenali beliau
siapakah beliau
menterikah?
excokah?
adunkah?
artiskah?
memang semua ini juga bukan

tanpa aku mengeluarkan sepatah kata
aku masuk bilik
rasa sebak di jiwa
pasal nama pun boleh jadi isu

apa yang penting
ada nama
ibu bapaku
mak dan ayah tiriku
opahku selaku aku tinggal dengan dia
dan dah letak word 'kami sekeluarga'

kalau semua kaum kerabat aku nak senaraikan
sebagai penjemput
kena tambah page lah
buat macam buku
tak payah guna kad

kalau ikutkan hati
rasa nak menjawab je
kalau ko tak nak g menjemput
so tak payah lah pergi menjemput
kawan-kawan ko bukan orang kampug tu pun
bukan aku heran pun dengan dorang
biar mak bapak dan opah aku je
yang menjemput.


p/s: dalam mood geram. rasa nak serang je dia.



2 comments:

safiyyah osman said...

fifie..ignore ja:)..ok:)..maintain cun sudah:)...org mcm nih xda pasal nak cari pasal nama dia...benda ecik ja pun...chill ok:)..

hope semua lancar..xlama dah:)

aLeen aVriL said...

sabarlah...

dah setel malam td...huhuhhu...